Norges beste bakst 2018 er nå avsluttet.

Win 20181021 17 04 35 pro

Ungarskinspirert kesamkake

Ostekake blir best med Bremykt

Deilig bakt ostekake med smak av vanilje og sitron

Del på Pinterest

Denne oppskriften er spesiell for meg fordi

.En gammel slektning til meg ifra Ungarn gjorde denne kaken når jeg var barn for nesten 50 år siden. (Hun hadde ikke blåbær) Alle i familien foruten min bror elsker den, og når jeg reiser og hilser på min mor (86 år) som bor langt nede i Sverige har jeg alltid med massevis til henne.

Fremgangsmåte

Bland sammen alt til deigen til en veldig smulete deig.
Vær nøye med at du bare tar det gule på sitronskallet.
Smør ovns formen som hører til komfyren med Bremykt og strø med semulegryn.
Strø ut 2/3 av deigen i formen og trykk til litt med fingrene.
Rør Bremykt og sukker porøst. Skill eggeguler fra eggehviter, og ha gulene, vaniljesukker, sitronskall, Kesam og semulegryn opp i Bremykt-blandingen og blande ordentlig.
Visp eggehvitene til hardt hvitt skum og snu det forsiktig ned i Kesamblandingen. Hell fyllet i formen og strø blåbær og resten av deigsmulene over.
Bak i 200 grader i ca 1 time. Sett formen langt ned i ovnen. Kaken skal være gyllenbrun når den er ferdig.
Kaken FÅR IKKE SPISES FERSK. Den trenger 1 eller helst 2 dager i kjøleskap først. (Den smaker ingenting når den er nybakt synes jeg i alle fall)
Server kjøleskapskald. Sikt gjerne litt melis over som pynt til servering

Ingredienser

Smuledeig:
4 1/4 dl hvetemel
1 1/2 dl sukker
125 g Bremykt
1 ssk (jada jeg mener spiseskje) vaniljesukker med ekte vanilje
1 eggeplomme
revet skall fra en sitron

Fyll:
4 bokser Kesam - IKKE MAGER - naturell. Du kan bruke vaniljekesam, men da må du
minske litt på vaniljesukkeret
125 g Bremykt
3 dl sukker
6 egg
1 eggehvite (som ble til overs fra deigen)
2 spiseskjeer vaniljesukker
revet skall av en sitron
4 spiseskjeer semulegryn
3-4 dl blåbær (ikke nødvendig) eller bringebær