Norges beste bakst 2018 er nå avsluttet.

Img 20180921 161833 223

Blåbærsnurrer

Boller blir best med Bremykt

Nydelige blåbærboller med blåbærsyltetøy laget av selvplukka blåbær.

Del på Pinterest

Fremgangsmåte

Bolledeigen:

1: Sett ovnen på 220 grader, over og undervarme.

2: Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur. Smøret skal være mykt og delt i terninger.

3:Varm melken til ca 25 grader.

4: Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

5: Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.

6: Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve.

7: La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

8: Mens deigen hever lages vaniljekremen. Ha melken i ei gryte og ha i frøene fra en vaniljestang og selve vaniljestangen. Varm til kokepunktet og skru av varmen. La den stå under lokk minimum 10 minutter, helst 20.

9: Mens vaniljemelken står å godgjør seg, rør sammen eggeplommer, maizena, sukker og fløte. La dette stå noen minutter.

10: Varm opp vaniljemelken til kokepunktet igjen og skru varmen ned til lav. Tilsett eggeblandingen under omrøring.

11: Nå kan varmen justeres noe opp, men pass på så det ikke koker! Da kan eggene koagulere og det blir eggerøre, dette verken smaker eller ser godt ut. Rør hele tiden til vaniljekremen tykner.

12: Sil den så over i ei stor ildfast form el. Den skal avkjøles raskt. Ha umiddelbart over plastfolie og pass på at det ikke kommer luft til, dette for å forhindre at det dannes en hinne over vaniljekremen.

13: Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord.

14: Ha den ferdig hevede deigen over på lett melet bakebord og del i to emner, rundvrikk disse til to store boller og legg over et klede. La deigen hvile noen minutter så glutenet får roet seg.

15: Rull så ut et av emnene til ca 1 cm tykkelse.

16: Smør vaniljekrem i tynt lag over leiven, ikke helt ut til kanten.
Ha over noen ss blåbærsyltetøy, smør ut.

17: Rull sammen fra den ene langsiden og del i ca 15 skiver.
Legg over på bakepapirkledd stekebrett.
Gjenta med det andre deigemnet.

18: Hev så bollene til dobbel størrelse, pensle lett med sammenvispet egg og stek ved 220 grader i 15-20 minutter.

20: Avkjøl på rist.
Disse bollene er skummelt gode, pass på at ikke alle forsvinner med det samme 🙂
Nyt, lykke til!!

Ingredienser

Bolledeigen:
1 kg hvetemel
25 gram fersk søtgjær
150 gram sukker
1 ts salt (10 gram)
6 dl melk (20-25 grader)
1 egg
150 gram bremyk

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
4 ss maizena
4 dl melk
1/2 dl fløte
50 gram sukker
1 vaniljestang

Blåbærsyltetøy, gjerne hjemmelaget.