Legg inn oppskrift

Norges beste bakst 2018

Vi er klare med en ny konkurranse denne høsten. Startskuddet går mandag 1. oktober.

Img 1228 (2)

Rabarbrakake med linsedeig, eggekrem og mandler

Kaker blir best med Bremykt

Å kunne gjøre seg nytte av rabarbra, blande den med eggekrem og mandler gir en herlig mix av smaker. Jeg har ikke sett tørr mandel/melis-blanding brukt tidligere i kaker.

Del på Pinterest

Denne oppskriften er spesiell for meg fordi

Vi bor i min Bestemors gamle hus, og på tomten står rød-rabarbraen som hvert år gir like god avling uansett vær. Rabarbra-roten brakte min mor hit til Balsfjord da hun var jentunge, sist på 40-tallet. Hun reise med lokalen fra Gibostad på Senja fra sin tante og hadde roten med i en eske.
Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å finne på forskjellige måter å bruke rabarbraen på og i fjor vasket og la jeg store mengder i fryseboksen. Det siste vinter-året har jeg derfor eksperimentert en del og funnet ut at for å beholde saften, bruker jeg den fra halv-tint tilstand. Min Oldefar var baker på Gibostad, Johnsens bakeri og jeg føler at jeg holder gode gamle tradisjoner i hevd ved å eksperimentere med ingredienser.

Fremgangsmåte

1; Linsedeig: bland alle ingredienser sammen med deigkrok til maskin, pass på å stoppe maskin, røre med slikkepott i bunn av kjele for å "hente opp" det som ligger i bunn, for så å starte maskin igjen. Dette for å være sikker på at alt er godt blandet. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap mens resten av ingredienser gjøres klart.

2; Vask fersk rabarbra og skjær den i biter. Halvtint rabarbra fra fryser skjæres i biter. (Årsaken til at jeg sier halvtint er at fullstendig tint rabarbra gir fra seg den saften som jeg ønsker å ha i kaken)

3; Eggekrem; pisk litt av melken sammen med eggene( dette for å unngå "tråder" fra eggene ved oppvarming) Ha de tørre ingrediensene i en kjele, bruk visp og tilsett de våte ingrediensene. Varm opp eggekremen til kokepunktet under konstant omrøring med egnet røreredskap. Jeg bruker en tre-sleiv som er helt tverr for å unngå at noe av kremen brennes. Avkjøl til romtemperatur. For raskere avkjøling setter jeg kjelen i kaldt vannbad, rør av og til.

4; Mandelblanding; mal mandlene grovt og sikt melis. Bland dette sammen.

Fremgangsmåte;
Kjevle deigen ut til ca 6 cm tykkelse og kle formen i bunnen samt 2-3 cm opp langs kantene. Fordel eggekremen jevnt utover, legg rabarbra jevnt fordelt utover og strø den tørre mandelblandingen øverst. Kjevle ut resten av linsedeigen til ca 6 cm tykkelse, skjær 2 cmm brede strimler med riflet trinse og legg strimlene pent i kryssmønster på toppen.

Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i ca 50 minutt.

Serveres gjerne lunken med is.

Ingredienser

Linsedeig:
300 gr smør(gjerne Bremykt :-)
250 gr farin
2 egg
500 gr hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

ca 500 gr rabarbra, enten fersk eller halvtint fra fryser

Eggekrem;
1 egg
1 ss farin
1 ss maizenamel
2 dl melk
1 ss vaniljesukker

Mandelblanding;
200 gr mandler
200 gr melis

Rund kakeform 26 cm i diameter