Norges beste bakst 2018 er nå avsluttet.

Img 1228 (2)

Rabarbrakake med linsedeig, eggekrem og mandler

Kaker blir best med Bremykt

Å kunne gjøre seg nytte av rabarbra, blande den med eggekrem og mandler gir en herlig mix av smaker. Jeg har ikke sett tørr mandel/melis-blanding brukt tidligere i kaker.

Del på Pinterest

Denne oppskriften er spesiell for meg fordi

Vi bor i min Bestemors gamle hus, og på tomten står rød-rabarbraen som hvert år gir like god avling uansett vær. Rabarbra-roten brakte min mor hit til Balsfjord da hun var jentunge, sist på 40-tallet. Hun reise med lokalen fra Gibostad på Senja fra sin tante og hadde roten med i en eske.
Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å finne på forskjellige måter å bruke rabarbraen på og i fjor vasket og la jeg store mengder i fryseboksen. Det siste vinter-året har jeg derfor eksperimentert en del og funnet ut at for å beholde saften, bruker jeg den fra halv-tint tilstand. Min Oldefar var baker på Gibostad, Johnsens bakeri og jeg føler at jeg holder gode gamle tradisjoner i hevd ved å eksperimentere med ingredienser.

Fremgangsmåte

1; Linsedeig: bland alle ingredienser sammen med deigkrok til maskin, pass på å stoppe maskin, røre med slikkepott i bunn av kjele for å "hente opp" det som ligger i bunn, for så å starte maskin igjen. Dette for å være sikker på at alt er godt blandet. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap mens resten av ingredienser gjøres klart.

2; Vask fersk rabarbra og skjær den i biter. Halvtint rabarbra fra fryser skjæres i biter. (Årsaken til at jeg sier halvtint er at fullstendig tint rabarbra gir fra seg den saften som jeg ønsker å ha i kaken)

3; Eggekrem; pisk litt av melken sammen med eggene( dette for å unngå "tråder" fra eggene ved oppvarming) Ha de tørre ingrediensene i en kjele, bruk visp og tilsett de våte ingrediensene. Varm opp eggekremen til kokepunktet under konstant omrøring med egnet røreredskap. Jeg bruker en tre-sleiv som er helt tverr for å unngå at noe av kremen brennes. Avkjøl til romtemperatur. For raskere avkjøling setter jeg kjelen i kaldt vannbad, rør av og til.

4; Mandelblanding; mal mandlene grovt og sikt melis. Bland dette sammen.

Fremgangsmåte;
Kjevle deigen ut til ca 6 cm tykkelse og kle formen i bunnen samt 2-3 cm opp langs kantene. Fordel eggekremen jevnt utover, legg rabarbra jevnt fordelt utover og strø den tørre mandelblandingen øverst. Kjevle ut resten av linsedeigen til ca 6 cm tykkelse, skjær 2 cmm brede strimler med riflet trinse og legg strimlene pent i kryssmønster på toppen.

Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i ca 50 minutt.

Serveres gjerne lunken med is.

Ingredienser

Linsedeig:
300 gr smør(gjerne Bremykt :-)
250 gr farin
2 egg
500 gr hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

ca 500 gr rabarbra, enten fersk eller halvtint fra fryser

Eggekrem;
1 egg
1 ss farin
1 ss maizenamel
2 dl melk
1 ss vaniljesukker

Mandelblanding;
200 gr mandler
200 gr melis

Rund kakeform 26 cm i diameter