Legg inn oppskrift

Norges beste bakst 2017 er nå avsluttet.

Dersom du har en oppskrift du vil dele med oss, så er du velkommen til det.

Vaniljekake 2

Vaniljekake med jordbær til 17. mai

Server denne flotte kaken på 17. mai. En sikker vinner hvis du vil imponere med en skikkelig festkake.

Matblogger Tove Holter, fra idefull.no, anbefaler denne kaken til 17. mai-bordet.
- Denne vaniljekaken er fylt og pyntet med masse jordbær. Marsipanen gjør litt ekstra stas på kaken, og gjør den til et flott bidrag til kakebordet i mai, sier Tove.

Kakebunn

Ingredienser:
• 200 g romtemperert Bremykt
• 300 g sukker
• 4 egg
• Frø fra 1,5 vaniljestenger
• 300 g mel
• 1 ts bakepulver
• 1 ts natron
• 2 dl kefir

Fremgangsmåte:
Pisk smør, sukker, eggeplommer og vaniljefrø luftig og til den får en kremete konsistens. Dette tar noen minutter. Tilsett deretter, eggehvitene. Pisk godt.
Til slutt tilsettes mel, bakepulver, natron og kefir om hverandre.
Ha røren i en bakepairkledd kakeform (str. 22 cm i diameter). Bakepapiret bør gå noen centimeter over kanten på formen, da kaken hever ganske mye.
Stek kaken midt i ovnen på 170 grader i ca. 1 time og 15 min. Den lange steketiden skyldes den høye kaken. Steketid kan variere fra ovn til ovn, sjekk kaken hvert 5. minutt etter at det har gått en time.
Del den avkjølte kakebunnen i 4 lag. Vanskelig å dele lagene like store? Bruk målebånd.

Dynk

Ingredienser:
• 200 g jordbær
• 30 g melis
• 2 dl vann

Fremgangsmåte:
Kaken er saftig, men det skader ikke å dynke den litt.
Mos alt sammen med en stavmikser. Bruk det du trenger, og la resten være. Kaken kan gjerne bakes og dynkes dagen før den skal serveres.

Krem

Ingredienser:
7,5 dl kremfløte
7 ss sukker
3 ts vaniljesukker
4 ss jordbærsyltetøy

Fremgangsmåte:
Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker. Rør jordbærsyltetøyet inn for hånd i ca. halvparten av kremen. Den siste halvparten skal på toppen av kaken, og denne beholdes helt hvit.

Jordbær inni kaken

• 500 g jordbær i biter

Smørkrem (brukes rundt kanten av kaken før marsipanen settes på)

Ingredienser:
• 100 g romtemperert Bremykt
• 120 g melis
• 1 ts vaniljesukker
• 50 g smeltet hvit sjokolade (røres inn for hånd)

Fremgangsmåte:
Pisk smør, melis og vaniljesukker godt. Rør inn den smeltede hvite sjokoladen for hånd.
Husk at smørkremen blir hard hvis den står lenge i kjøleskapet, så ta den ut en stund før den skal brukes hvis du har satt den inn der.

Marsipankant

• 1 pk ekstra hvit marsipan

Fremgangsmåte:
Ta mål av kaken (både høyde og rundt) slik at du vet hvor stort marsipanlag du skal legge.
Kjevle ut marsipanen i ønsket tykkelse, basert på målene du har gjort (gjerne litt større), og skjær til. Pass på at laget ikke blir for tynt – for tynn marsipan kan bli vanskelig å montere og man kan risikere at den blir gjennomsiktig.
Tips til utkjevling av marsipan: Bruk potetmel!

Vaniljekake 3
En deilig kake fylt med masse godt.

Montering og pynt

Ha krem på et lag med kake, fordel friske jordbærbiter oppå og legg på neste lag. Fortsett til toppen er lagt på. Skrape av kremen som tyter ut mellom lagene.
Smør deretter smørkrem rundt kanten av kaken før marsipanen settes på. Dette for at marsipanen ikke skal «smelte», og smørkremen fungerer som «lim»
Monter marsipanlaget rundt kaken etter at smørkremen er smurt på.

Pynt kaken med krem, jordbær og blåbær – fine norske farger!

Vaniljekake 1