Legg inn oppskrift

Norges beste bakst 2017 er nå avsluttet.

Dersom du har en oppskrift du vil dele med oss, så er du velkommen til det.

Img 8478

Boller med hjemmelaget vaniljekrem

Boller blir best med Bremykt

Disse bollene er svært luftige, når de fylles med hjemmelaget vaniljekrem, blir de himmelsk gode.

Del på Pinterest

Denne oppskriften er spesiell for meg fordi

Dette er en bolleoppskrift som jeg har brukt selv i 24år, så det har blitt lagd mange hundre boller med denne oppskriften.
Jeg er svært opptatt av å lage mat og kaker fra bunnen av, da det gir en bedre kvalitet og smak på maten og kakene. Jeg bruker gjerne kortreiste produkter.

Fremgangsmåte

Framgangsmåte gjærdeig;
-Smelt Bremykt på svak varme.
-Hell den kalde melken over smøret og varm det opp til ca.35'c.
-Visp inn fersk gjær til gjæren har løst seg opp, la den stå å hvile 2-3minutter, mens du gjør klar melblandingen (om du bruker tørrgjær følger du samme prosedyre, men lar det stå i 5-6 minutter før du tilsetter det i melblandingen).
-Ha hvetemel, sukker, bakepulver og vaniljesukker i kjøkkenmaskinens bolle.
-Sett på eltekrok.
-Hell smør- og melkeblandingen over i bakebollen, mens du elter det godt sammen i maskinen.
-La deigen elte i 12-15minutter.
-Hev deigen til dobbel størrelse, meg plastfolie over bakebollen.
-Ta deigen over på benkeplaten, kna den godt sammen og kjevle den ut til en rektangel.
-Smør på vaniljekrem og rull deigen sammen til en pølse.
-Skjær deigen i 2cm. tykke skiver og legg de på bakepapirkledd ovnsbrett.
-Hev bollene i 45minutter i romtemperatur.
-Forvarm stekovnen til 225'c over-/undervarme.
-Stek bollene på nest nederste rille i 12-15 minutter, til de får en fin gylden farge.
-Avkjøl bollene og dekorer med melisglasur, gjerne med litt sitronsaft i glasuren.
(Om du vil lage skoleboller i stede, deler du heller deigen i 12-16 deler og triller ut til boller som du lager en grop i, i gropen legger du en teskje vaniljekrem. Heves og stekes likt som hovedoppskriften. Dekorer med glasur og kokos)

Framgangsmåte vaniljekrem;
-Bland sammen maizena, sukker og eggeplommer i en bolle som tåler varm væske og sett den til siden mens du gjør klar fløteblandingen.
-Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, legg stangen og frøene i en tykkbunnet gryte.
-Hell fløten over i gryta og varm det opp til kokepunktet.
-Ta ut vaniljestangen fra fløten.
-Hell den varme fløten sakte over sukkerblandingen, mens du pisker det godt sammen.
-Hell blandingen over i gryta igjen og pisk den kontinuerlig mens du varmer massen opp til den tykner til en jevn krem.
Massen må ikke koke, da får du "piper" i kremen.
-Avkjøl massen under røring, mens gryta står i kaldt vannbad, da sprekker ikke kremen.
-Dette er nok vaniljekrem til dobbel bolleoppskrift, den kan fryses og så tines i kjøleskap til senere bruk.

Ingredienser

Gjærdeig;
550g. Hvetemel
75g. Sukker
1/2ts. Bakepulver
2ss. Vaniljesukker (bruker du vaniljesukker av høy kvalitet, kan du halvere til 1ss.) eller 2ts. Vaniljepasta
100g. Bremykt
50g. Fersk gjær
3dl. Melk
(+Melis og sitronsaft til glasur og kokos om du vil lage skoleboller i stede)

Vaniljekrem;
4dl. Kremfløte
1stk. Vaniljestang
20g. Maizena
100g. Sukker
4stk. Eggeplommer