Bakekonkurransen «Norges beste bakst» er nå avsluttet. Men vi blir glade hvis du legger inn din oppskrift likevel.

Finalist
Eplekake 1

Supersaftig Eplekake med Lønnesirup!

Del på Pinterest

Den saftigste eplekaken du noen gang kommer til å få gleden av å stifte bekjentskap med!

Denne oppskriften er spesiell for meg fordi

Jeg har egentlig aldri likt kaker med frukt, men eplekake har alltid vært unntaket til regelen. Det er noe med syrlige epler, varmende kanel og fyldig kakebunn som bare er uimotståelig. Denne eplekaken tar det enda et hakk videre med mørk lønnesirup både i deigen og som glaze på toppen av kaken når den kommer rykende fersk ut av ovnen.

Fremgangsmåte

Kle bunnen av en springform med bakepapir, og smør den lett. Smør og mel sidene av formen, og sett den til side mens du lager deigen.

Deig:
Sikt sammen hvetemel, bakepulver og kanel. Sett til side.
Pisk sammen romtemperert smør og sukker til det blir hvitt og luftig.
Ha i lønnesirup, og vaniljeekstrakt, og pisk på høy hastighet til blandingen igjen er lys og luftig.
Rør inn eggene ett og ett. 
Tilsett melblandingen i to omganger, rør til en jevn deig.

Fyll:
Skrell eplene og skjær i mindre biter.
Vend eplene i 1 ss mel, dette for at de ikke skal synke til bunnen av kaken, og kanel.
Ha eplebitene over i kakedeigen, og vend forsiktig inn med en slikkepott.
Ha deigen over i springformen.

Topping:
Skjær eplene i skiver, og vend dem i sukker og kanel.
Strø skivene over kaken, eller legg dem i mønster.
Ha til slutt over de skivede mandlene.
Stek kaken på 180 grader, i ca. 60 minutter.
Ta kaken ut av ovnen og pensle over lønnesirup mens den fremdeles er varm.
La kaken avkjøle ca. 10 minutter i formen, og deretter på rist.

Tips! Bytt ut mandlene med pecannøtter om du har tilgang til dem, de smaker nydelig sammen med lønnesirupen.

Obs! Formen jeg bruker er ganske dyp. Som en generell regel så bør du ikke fylle formen helt opp, men la det være litt plass til at kaken hever under steking. Du må gjerne bruke en større form, om du ser at en på 20 cm blir for liten. Følg med når du steker kaken, og test den med en kakepinne underveis, så unngår du at kaken blir for lite eller for mye stekt, avhengig av hvordan form du bruker.

Ingredienser

Ingredienser til en springform på ca. 20 cm.

Deig:
150 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
200 gram smør
100 gram hvitt sukker
1 dl mørk lønnesirup
1 ts vaniljeekstrakt
3 egg, str. M-L

Fyll:
2 epler, str. M
1 ss hvetemel
1 ts kanel

Topping:
2 epler, str. M
50 gram hvitt sukker
1 ss kanel
1 håndfull skivede mandler
1/2 dl mørk lønnesirup til pensling av ferdigstekt kake